Πέμπτη, Αυγούστου 13, 2009

εκδρομή στην Αρχαία Ολυμπία

 

Επειδή πάντα με αρέσει στις διακοπές μου να συμπεριλαμβάνω και μικρές ημερήσιες εκδρομούλες, έτσι διοργάνωσα μια ημερήσια εκδρομή στην Αρχαία Ολυμπία. Βρίσκεται περίπου δύο ώρες από τον τόπο των διακοπών μου και νομίζω ήταν καλή ευκαιρία για να γνωρίσω τον πασίγνωστο αυτό τόπο της πατρίδας μας από κοντά. Η πρώτη εντύπωση από την διαδρομή είναι ότι μεταξύ Πάτρας και Ολυμπίας τα πάρκιν μάλλον είναι είδος πολυτελείας. Σε ένα μικρό πλάτωμα που σταμάτησα για ένα τσιγάρο (εντός του αυτοκινήτου απαγορεύεται δια ροπάλου) διαπίστωσα ότι εκτός από έλλειψη πάρκιν υπάρχει και έλλειψη σκουπιδότοπου. Έτσι το μικρό αυτό πλάτωμα έπαιζε και το ρόλο σκουπιδότοπου. Έβρισκες τα πάντα από μπάζα οικοδομικών υλικών μέχρι απορρίμματα από αλλαγή λαδιών ή ακόμα και παλιά είδη υγιεινής. Φωτογραφία δεν τράβηξα για να μην προσβάλλω κανένα.

Η άφιξη πάντως στην Ολυμπία ήταν ωραία. Βρήκα ένα ωραιότατο χώρο να παρκάρω δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο, με φυσική σκιά για το αυτοκίνητο και με ρίζες αρχαίου πολιτισμού. (στην σκιά μιας ελιάς από ένα παρακείμενο χωράφι, και από ότι κατάλαβα παίζει αυτό το ρόλο μια και όλοι εκεί παρκάρανε).

Αφού παρέλαβα το εισιτήριο (9€ το ενιαίο δλδ για αρχαιολογικό χώρο και αρχαιολογικό μουσείο) μου (αλήθεια για να θαυμάσουμε τον αρχαίο πολιτισμό μας απαιτείται και εισιτήριο, τέλος πάντων ας μην γίνομαι γκρινιάρης) προχώρησα πρώτα προς τον αρχαιολογικό χώρο. Η ομορφιά ήταν εξαιρετική αλλά με μια μελαγχολία για αυτά που έβλεπα. Ένιωσα ξένος στον τόπο μου. Χιλιάδες κόσμου αλλά με ελάχιστους Έλληνες. Άκουγα όλες τις γλώσσες που υπάρχουν και σποραδικά Ελληνικά. Ίσως κάποια  στιγμή καταλάβουμε καλύτερα τον πολιτισμό της πατρίδας μας αλλάξουμε. Υπήρχε όμως και ένα σημείο που θέλω να το σχολιάσω. Η έλλειψη αρκετών ενημερωτικών πινακίδων. Θα τις χαρακτήριζα ελάχιστες μπροστά σε όλα τα μνημεία που υπήρχαν εκεί. Και αυτό ίσως οφείλεται σε αυτό που πρωτοανέφερα καθώς όλοι οι τουρίστες που υπήρχαν ήταν οργανωμένοι με γκρουπ που είχε ξεναγό. Οπότε σε αυτούς ήταν εύκολο να μάθουν μερικά πράγματα , όσα τους έλεγε ο ξεναγός τους. Στους μεμονωμένους όμως οι πληροφοριακές πινακίδες ήταν λιγοστές. Τέλος πάντων όλα καλά από εκεί και πέρα. Εξαιρετικό πάντως ήταν το μουσείο που νομίζω ότι είχε πολύ καλή οργάνωση των εκθεμάτων αλλά μάλλον με ένα μικρό πρόβλημα στον εξαερισμό του από τον πολύ κόσμο.(και όσο σκέπτομαι και την νέα γρίπη ανησυχώ).

Η εκδρομή τελείωσε με ένα γεύμα. Που δεν το περιγράφω καθόλου καθώς είναι σχετικά φυσιολογικό για τουριστική περιοχή.

P1000940

P1000979 P1000989 P1000923

24 σχόλια:

Η τρελή είπε...

Ο λόγος που δεν υπάρχουν αρκετές πινακίδες ενημέρωσης, είναι αυτός ακριβώς που επισήμανες! Για τους ξεναγούς! Ξέρεις ότι δεν επιτρέπεται σε κάποιον που δεν είναι ξεναγός να κάνει ξενάγηση ούτε στην δική του παρέα? Το πάθαμε πέρσι στους Δελφούς, έχοντας στη συντροφιά μας μια φίλη με καταπληκτικές γνώσεις, όπου μετά από παρατήρηση του φύλακα, αναγκάστηκε να μας ψιθυρίζει τις πληροφορίες της......!
"εντός του αυτοκινήτου απαγορεύεται δια ροπάλου"
χαχαχαχαχαχαχααχ Πολύ μου άρεσε αυτό....ακριβώς το ίδιο ισχύει και στο δικό μου!
Καλημέρα George, καλή συνέχεια!

George είπε...

Τρελίτσα μου καλή σου μέρα.
Αυτό με τις πινακίδες κάποια στιγμή ήρθε στο νου μου αλλά το απέρριψα σαν πολύ πονηρή σκέψη εκ μέρους μου. Βέβαια το είχα συνδέσει και με μίζα που μάλλον δίνουν οι ξεναγοί. Ορίστε όμως που μου το επιβεβαιώνεις και εσύ.
Όσο για το αυτοκίνητο ... το έχω ακόμα στην κατηγορία του καινούργιου και προσπαθώ να το προσέχω. Όταν το ξεπληρώσω ίσως .... μπα όχι θα το κρατήσω άκαπνο.
:)

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα Γιώργο!

Ραντεβού με τον πολιτισμό εε;

Πολύ όμορφες αυτές οι ημερήσιες εκδρομούλες.

ΥΓ Το αγόρι στην φωτογραφία είναι ο γιος σου; Να σας ζήσει, να τον χαίρεστε!

Να περνάς όμορφα!

Vassilis είπε...

Γιώργο ωραία η εκδρομή, με έβαλες σε εκδρομικό πειρασμό καθώς έχουμε ακόμα μερικές ημέρες άδεια.

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Τι μου λες Γεώργιε.... κατηφόρισες στα μέρη μας;
Από μπροστά (προσ-)πέρασες....
:-)
΄Ελα, αστειεύομαι.... μόνον όσον αφορά την πινακίδα που βρίσκεται περίπου, απ' ότι είπε ο Αριστόδημος, Αχαϊα ή Κορινθία.
Διότι κατά τα άλλα από Γλαρούπολη πέρασες για να φτάσεις Αρχ. Ολυμπία.

Εντάξει με τα παράπονά σου, στην Ελλαδα ζουμε και το γνωρίζουμε πως τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει (αφού ούτε οι Ολυμπιακοί Αγώνες το κατάφεραν...), αλλά τις παραλίες μας δεν τις είδες και έχουμε πολλές και όμορφες

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

George είπε...

Κοραλλένια μου
όπως το είπες ραντεβού με τον πολιτισμό. Είναι καλό να γνωρίζουμε τον τόπο μας και τον πολιτισμό μας.

Το αγόρι είναι ένα απο τα πολλά της περιοχής :)
Την καλησπέρα μου

George είπε...

Βασίλη
εκμεταλλεύσου ότι σου απέμεινε απο άδεια. Καμιά φορά αυτές οι μικρές ημερήσιες εκδρομούλες είναι πανέμορφες ειδικά αν είσαι άνθρωπος που αγαπάς το ταξίδι.
Την καλησπέρα μου.

George είπε...

Γλαρένια μου
σε είχα στο νου. Όταν πλησίαζα σκεφτόμουν οτι βρίσκεσαι κάπου εκεί κοντά αλλά δεν ήξερα που ακριβώς.
Στα σχέδια μου ήταν να επισκεφτώ και τις παραλίες εκεί κοντά, αλλά η περιήγηση στους αρχαιολογικούς χώρους κράτησε παραπάνω απ' ότι περίμενα (γύρω στις 4 ώρες ) με αποτέλεσμα να μην μένει πολύς χρόνος. Βλέπεις δενμου αρέσει να ταξιδεύω νύχτα και προσπαθώ πάντα να βρίσκομαι στον προορισμό μου πριν νυχτώσει. :)
Πάντως πράγματι πρέπει να υπάρχουν όμορφες παραλίες στην περιοχή σας καθώς έβλεπα και πολύ κίνηση εκεί.
Την καλησπέρα μου με τα φιλιά και την αγκαλιά μου.

Σοφία είπε...

Στην Αρχαία Ολυμπία μας είχαν πάει εκδρομή με το σχολείο όταν ήμουν στο Γυμνάσιο. Θυμάμαι ότι μας είχαν πει πως δεν θα πάμε σε ταβέρνα να φάμε, και να φέρουμε μαζί μας φαγητά για πικ νικ. Έτσι από τότε, κάθε φορά που ακούω για Αρχαία Ολυμπία, μου έρχονται στο μυαλό κεφτεδάκια :-)

George είπε...

Σοφία μου
ακόμα γελάω με τα κεφτεδάκια σου. Το συνέθεσα σε εικόνες. Χεχεχεχε μια μικρή παιδούλα μαζί με άλλα κοριτσάκια και ένα τάπερ με κεφτεδάκια να τρώει πάνω σε ένα απο τα μνημεία εκεί τα κεφτεδάκια του.
:) χεχεχε

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

΄Ελα Γιώργο μου, που δεν έχω ούτε εγώ πάει ακόμη, με τα μαστόρια που έρχονται όποτε ξεμπλέκουν από άλλες τους δουλειές.
΄Υστερα σου λέει "έπεσε" η οικοδομή...

Χα.... και για μένα τα κεφτεδάκια, όπως λέει η Σοφία, ίσον...σχολικές εκδρομές

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Δωρική η περιγραφή σου Γιώργο!
Ούτε καν τι χλαπάκωσες δεν μας είπες!
Πάντως φώτος στο μουσείο έβγαλες.
Εμάς στο νέο μουσείο Ακρόπολης δεν άφησαν οι γύφτοι!

Artanis είπε...

Όσο σκέφτομαι οτι εδώ ονομάζουν "αρχαιολογίες" κάτι χαζομπούκαλα και τσάπες από το 1800, μου έρχεται...
Θέλω κι εγώ να πάω σε (πραγματικό) μουσείοοοοοοοοοο....

Aristodimos είπε...

Ομορφος χώρος που δυστυχως ουτε τον προσέχουμε (φωτιες του 2007) ουτε και τον αναδεικνυουμε οπως πολυ σωστα ειπες με τις λιγοστες ενημερωτικες πινακιδες.
Απ οτι καταλαβαινω George κανεις διακοπες καπου εδω κοντα (εγω εχω φουντάρει για καλά στο Καμάρι Ξυλοκάστρου).

Καλη συνεχεια λοιπον στις διακοπες σου

Αρης

George είπε...

Γλαρένια μου
να πας. Θα δείς όμορφα και ενδιαφέροντα πράγματα για την ιστορία μας. Τα μαστόρια δυστυχώς είναι τα ίδια παντού. Έρχονται όταν ξεμπερδεύουν απο αλλού και όταν έχουν κέφια. :)
Όσο για τα κεφτεδάκια :) και αυτά συνδεμένα σε όλους μας με εκδρομές.
Την καλησπέρα μου τα φιλιά και μια αγκαλιά.

George είπε...

φίλε μου άσκαρ
δωρική και η ζωή μου :) οπότε και η περιγραφή δεν μπορούσε να είναι αλλιώς.:)
Όσο για το μουσείο τηα ακρόπολης που σκεφτόμουν να επισκεφτώ να μην περιμένω να βγάλω φωτογραφίες ε? Μμμ μα γιατί αυτό?? Ότι ήταν να μας κλέψουν έτσι κι αλλιώς μας το κλέψανε.

George είπε...

Artanis μου
αν κάποια στιγμή επιστρέψεις στην Ελλάδα να πάς. Μάλιστα εκτός απο το μουσείο της Ακροπόλεως θα σου πρότεινα και το μουσείο της Βεργίνας. Βλέπεις είναι στην περιοχή μου και δεν θα μπορούσα να μην το προτείνω. Εεε και αν βρεθείς προς τα εδώ κερνάω καφεδάκι :)

George είπε...

Άριστόδημε ή Άρη
χαίρομαι που σε βλέπω εδώ. Καλά το είπες πάντα κάνουμε οτι περνάει απο το χέρι μας να μειώνουμε τις αξίες που βρήκαμε απο τους προγόνους μας. Πάντως αυτό με τις φωτιές νομίζω οτι είχε γίνει παραπάνω ντόρος απο αυτό που αντικρίζεις στην πραγματικότητα. Υπάρχουν ζημιές αλλά απότι θυμάμαι απο τα τότε ρεπορτάζ τα είχαν κάνει πολύ τραγικά.
Όσο για τις διακοπές μου πράγματι βρισκόμαστε κοντά. Εγώ βρίσκομαι στο Αίγιο. Νομίζω πως είμαστε κοντά αν και δεν την ξέρω καλά την περιοχή.
Καλή συνέχεια και σε σένα.

Osiris είπε...

Θα μείνω, στις υπέροχες εικόνες που μας χάρισες.
Τις γεμάτες Ελλάδα!!!
Συγχαρητήρια για το post σου αυτό.
Με ταξίδεψες George.
...Κια δεν θέλω και πολύ να βουτήξω το πειρατικό και να εξαφανιστώ πάλι! :)))
Σου εύχομαι να περνάς καλά.

Cya

George είπε...

Όσιρη
και καλά θα κάνεις να μείνεις στις εικόνες. Αυτές δείχνουν την Ελλάδα που όλος ο κόσμος γνωρίζει. Αυτόν πολιτισμό μάθανε που δυστυχώς εμείς οι Έλληνες πολλές φορές αγνοούμε. Και η Ελλάδα μας είναι ένας απέραντος παράδεισος με εικόνες. Όμορφες εικόνες λαμπερές και ηλιόλουστες.
Το πειρατικό σου είναι όμορφο και γεμάτο ταξίδια απο κόσμους που δεν έχουμε δυνατότητα να δούμε. Βλέπουμε όμως μέσα απο το δικό σου πειρατικό.:))
Θα σου πρότεινα να στήσεις το πειρατικό μετά το Ρίο στην Ελλάδα. Αλλά όχι στην Αθήνα. Σε κάποιο απο τα υπόλοιπα πανέμορφα μέρη της χώρας μας. :))
Να περνάς και εσύ πάντα όμορφα.

Artanis είπε...

Στο μουσείο του Βόλου, έκανα καυγά κάθε φορά που πήγαινα, να πληρώσω το εισητήριο και να μπω...Όλο τζάμπα ήθελαν να με βάζουν...Πήγαινα οπωσδήποτε μια φορά τη βδομάδα, με ξέρανε και τα εκθέματα (;-)
Κι εδώ έχουνε κάτι αποικιακά σκουπίδια, στα μουσεία τους μέσα...
Κι εσύ θες νά'ρθω και στην Βεργίνα, σε 3 χρόνια από τώρα...Φέξε μου και γλίστρισα...

George είπε...

μμμμ τέτοια μανία με το Μουσείο???
Ορίστε είχες και τα τυχερά σου.:)))
Όποτε βρεθείς πάντως να ξέρεις οτι ειναι όμορφα.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

τώρα, άκουσα πως κάνουν τα στραβά μάτια κι ανέχονται τη φωτογράφιση... δεν ξέρω, κάνε την προσπάθειά σου!

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Αρχαία Ολυμπία έχω να πάω από τη δεκαετια του 80 :(

Κσι στην (ολοκαίνουργια) Εγνατία Οδό δεν υπάρχουν χώροι στάθμευσης και τώρα φτιάχνουν πάρκινγκ με βενζινάδικα και εστιατόρια.

Δεν είμαι ενάντια στο να πληρώνω εισιτήριο για αρχαιολογικούς χώρους αρκλη να υπάρχει και το απαραίτητο αντίκρισμα, δηλαδή να είναι καλοσυντηρημένος ο χόρος, καθαρός, με πινακίδες που να εξηγούν τα εκθέματα κλπ.

Δεν είμαι οπαδός των οργανωμένων διακοπών μιας και όλοι μας μπορούμε να αγοράσουμε ένα οδηγό ή να βρούμε πληροφορίες από το ίντερνετ.