Τετάρτη, Αυγούστου 05, 2009

Ελληνική νοοτροπία.

Αύριο είναι γιορτή. Το ξέρατε?? Είναι του Σωτήρος. Έτσι λοιπόν μια και είναι η γιορτή του αγίου απο το εκκλησάκι που χαίρομαι όταν πηγαίνω εκεί, είπα να τον τιμήσω και εγώ τον άγιο.
Η εκκλησία αυτή δεν είναι μέσα σε πόλη ούτε κοντά σε κανένα μεγάλο μοναστήρι. Βρίσκεται σκαρφαλωμένο σε ένα ύψωμα των Πιέριων όρεων και έχοντας στα ποδια του τον Αλιάκμονα ποταμό. Εκεί δίπλα έχει και ένα μικρό μοναστήρι που νομίζω οτι πλέον δεν έχει κανένα καλόγερο. Το μοναστήρι αν μπορώ να το πω έτσι, λέγεται Μονη Μουτσιάλη. Βρίσκεται περίπου 15 χιλιόμετρα μακριά απο την Βέροια, πέρνωντας τον δρόμο για την Σφηκιά ή για το Ελατοχώρι απο την μεριά της Ημαθίας. Η εκκλησούλα αυτή είναι μικρή αλλά πανέμορφη. Βρίσκεται μέσα σε δάσος. Τριγύρω βλέπεις μονο ψηλά δέντρα. Πλατάνια και δρυς. Δίπλα του έχει και κανα δυο κυπαρίσσια και κάτι συκιές απο ότι πρόσεξα σήμερα. Αν πας σε άσχετη ώρα θα είσαι κατα πάσα πιθανότητα μόνος. Εσύ ο ουρανός, ο ποταμός, το δάσος και ο θεός. :)
Ιδανικό για όλους τους ανθρώπους που θέλουν απερίσκεπτοι να αισθανθούν γαλήνη.
Σήμερα όμως καθώς αύριο είναι η γιορτή του είχε κόσμο πολύ. Και εκεί είναι που τα χάλασαν όλα. Η γαλήνη που περίμενα να αισθανθώ έγιναν νεύρα. Πολλά νεύρα. Νεύρα για την τόσο κακή νοοτροπία μας.
Όπως είπα είχε κόσμο πολύ. Αυτό λοιπόν συνεπάγεται και πολλά αυτοκίνητα. Καθώς είναι στην μεση του πουθενά οι υπεύθυνοι έχουν φροντίσει να έχουν άπλετο χώρο για στάθμευση αυτοκινήτων. Έλα όμως που δεν έχουν προβλέψει την βλακεία του κόσμου. Παρόλο λοιπόν τον μεγάλο χώρο για στάθμευση υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που θέλουν να λέγονται έξυπνοι και δεν μασάνε απο αυτά. Προσπαθούσαν να μπουν αν ειναι δυνατόν με το αυτοκίνητο τους μέσα στην εκκλησία. Τροχαία και λοιπά αστυνομικά όργανα δεν υπήρχαν. Αποτέλεσμα αυτοί οι έξυπνοι να παρκάρουν πάνω στους ανθρώπους στην κυριολεξία.
Επειδή η εκκλησία είναι μικρή ζήτημα να χωράει είκοσι άτομα μέσα ο περισσότερος κόσμος ήταν στο μικρό προάυλιο. Ε λοιπόν οι έξυπνοι οδηγοί ξέρετε τι έκαναν? Παρκάρουν ακριβώς έξω απο την εκκλησία σχεδόν πάνω στον κόσμο. Τα καυσαέρια απο τις εξατμίσεις τους μπερδεύονται με το λιβάνι και η ατμόσφαιρα αποκτά άλλη χάρη. Οι παπάδες θα μπορούσαν άνετα να μην θυμιατίσουν καθόλου. Όλο και κάποιος έξυπνος θα βρεθεί να μαρσάρει λιγάκι παραπάνω και η ατμόσφαιρα θα γίνει κατανυκτική.
Είμαστε απίστευτοι οδηγοί τελικά. Δεν πίστευα στα μάτια μου. Προσπαθούσα να δω φάτσες μπας και βγάλω κανένα συμπέρασμα για την νοοτροπία αυτή. Οι διαπιστώσεις μου?? Η εξυπνάδα δεν έχει ούτε όριο ηλικίας ούτε όριο κοινωνικού στάτους. Νέοι, γέροι, καλοντυμένοι, κακοντυμένοι, με φάτσα μορφωμένου, χωρίς φάτσα μορφωμένου, όλοι στο ίδιο καζάνι.
Μα τελικά τίποτα δεν υπάρχει να σεβαστούμε σε αυτόν τον τόπο??

Η φωτό είναι βγαλμένη απο το κινητό μου που δεν ειναι και τόσο σουπερ ντούπερ για να βγάζει φωτογραφίες.

24 σχόλια:

Artanis είπε...

Ψυχραιμία Γεώργιε...
Άλλη φορά θα ξέρεις, θα επισκέπτεσαι τον ναό άσχετες μέρες, κι όλα καλά...
Σε φιλώ, καλό βράδυ...

Moonlight είπε...

san na pas se mouseio se mera pou einai free, mes sto kalokairi, se evrwpaiki xwra (ennow oxi stin ellada where no one gives a shit!) vrikes k esy mera.. :S

Global Greek είπε...

μαλλον νόμιζαν οτι πήγαιναν σε κοινωνική δεξίωση παρά να εκκλησιαστούν..

Η τρελή είπε...

Η ανθρώπινη βλακεία ...δεν έχει τέλος....! Που να δεις η Ελληνική...!
Σε όλο της το μεγαλείο.... γιατί όλες μας οι εκδηλώσεις είναι μόνο για το θεαθήναι! Δεν ήρθαν για να προσκυνήσουν εκεί...για να ενοχλήσουν! Μόνο έτσι κάνουμε οι Έλληνες σήμερα αισθητή την παρουσία μας! Όχι με σεβασμό...αλλά με ενόχληση!
Τελικά ο κόσμος είναι γεμάτος....Κους Φώτηδες!
Καλημέρα

George είπε...

artanis μου
έτσι όπως τα λες. Τώρα ξέρω. Ποτέ ξανά ανήμερα της γιορτής του αγίου. Δεν θέλω να ξαναζήσω μια τέτοια καφρίλα.
Την καλημέρα μου

George είπε...

φεγγαρόφωτο
ωραία η παρομοίωση σου. Ακριβώς όπως το λες. Όσο για το αν βρηκα μέρα. Απαντώ με το δεν ήξερα και δεν ρώτησα. :)

George είπε...

γκλομπαλάκι μου
ακόμα και στην κοινωνική δεξίωση πρέπει να μπουν με το αυτοκίνητο?? Μα φαντάζεσαι όλοι όσοι βρισκόμασταν εκεί να προσπαθούμε να παρκάρουμε ακριβώς έξω απο την είσοδο???
Φοβάμαι οτι στο τέλος δεν θα μπορούσαμε να αντέξουμε απο το καυσαέριο.
Την καλημέρα μου

Υ.Σ. φεγγαρόφωτο μια καλημέρα ξεχάστηκε και για σένα. :)

George είπε...

τώρα το τρελή δεν μου βγαίνει. Σε βαφτίζω σε τρελίτσα που μου έρχεται πιο οικείο. :)
η ελληνική κουτοπονηριά λεω εγω οτι ειναι η αιτία. δεν φτάνει που την έχουμε για να κερδίζουμε υλικά αγαθά, αλλά την χρησιμοποιούμε και σε κάθε φάση της ζωής μας.Ακόμα και στην εκκλησία που υποτίθεται οτι πας να γαληνέψεις εμείς πρέπει να δείξουμε οτι είμαστε πιο μάγκες απο τους άλλους.
Μωρέ όχι κυρ Φώτηδες απλά αλλα κυρ μ......ες.
Αν βρεις λύση με τον δικο σου να μας το πεις μπας και αντιμετωπίσουμε και τους υπόλοιπους. :)
Την καλημέρα μου.

Ανώνυμος είπε...

Τα πάντα τα συνδέουμε με τον τόπο μας τελικά. Είμαι κι εγώ από ένα μέρος που αυτή η γιορ΄τη γιορτάζεται με μεγάλη μεγαλοπρέπεια. Σε μια εκκλη΄σούλα σαν αυτή που περιγράφεις μέσα στο ΄νερό όμως και που όταν ήμουν μικρή τρελλαινόμουν για το πότε θα πάω. Και μετά στήνεται μεγάλο γλέντι.

Δεν θέλω να πηγαίνω πια. Κι ο λόγος είναι το κουτσομπολιό που πέφτει για τον καθένα χωρίς καμια εξάιρεση.

Ομως από χτες έκλεινα τα μάτια μου και σκεφτόμουν το εκκλησάκι κι όλες τις υπέροχες παιδικές μου στιγμές.

Χρόνια Πολλά για την ημέρα λοιπόν!

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Γιώργο μουυυυυυ, δεν το ξέρεις; Για κατάνυξη δεν πάμε στα πανηγύρια αλλά άλλες μέρες να 'ναι άδειο το εκκλησάκι, να χτυπήσουμε το σήμαντρο καιν να ηχήσει στην ερημιά. Εκεί να δεις κατάνυξη.
΄Εχει στο Πήλιο (Τσαγκαράδα) ένα μικρό ξωκκλήσι μέσα στο δάσος. Εμείς το ανοίγουμε όποτε πάμε.

΄Ομορφο το εκκλησάκι σας!!!


Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

George είπε...

freedula μου
δεν ειναι φυσικό να τα συνδέουμε όλα με τον τόπο μας?? Με τον μικρόκοσμο μας. Με τις αναμνήσεις μας. Όσο κοινωνικά όντα και να είμαστε πάντα θα υπάρχει ένα μικρότερο κομμάτι μας που θα κρατά όσα ζήσαμε και όσα νιώσαμε σε αυτό το πέρασμα μας απο την ζωή.
Χρόνια σου πολλά λοιπόν για την ημέρα. Και θα έλεγα να πάς αν το θέλει η ψυχούλα σου και άσε τους άλλους να λένε.

George είπε...

Γλαρένια μου
χαίρομαι που δεν μου κρατάς θυμό. :)
Έχεις δίκιο για την κατάνυξη και σίγουρα δεν πήγα χθες για να νιώσω την κατάνυξη. Αλλά αυτό το τρελό που έπρεπε όλοι να φτάσουν με το αυτοκίνητο τους έξω απο την εκκλησία δεν το περίμενα. Μερικοί έξυπνοι θέλανε να ανοίξουν την πόρτα του αυτοκινήτου και να βρεθούν μέσα στην εκκλησία. Αυτό με εκνεύρισε και συγκρατήθηκα μετα δυσκολίας. Δλδ οι υπόλοιποι που παρκάραμε ακριβώς δίπλα και όχι μπροστά στην πόρτα τι στο καλό μλκ είμασταν?
Τέλος πάντων άβυσσος η ψυχή των ανθρώπων.
Πάντως επειδή με έκανες χαρούμενο και για να επανορθώσω.... :)
Μια τεράστια αγκαλιά και πολλά φιλιά για σένα.

AVRA είπε...

την ιδια οργη ενιωσα στη βαπτιση της κορης μου....στο προαυλιο χωρο παρελαυσαν ολα τα ιχ των καλεσμενων της δικιας μας αλλα κυριως της επομενης βαπτισης που ετρεξαν νωρις μην χασουν!

το αποτελεσμα ηταν να μην εχουμε που να σταθουμε απο τον κοσμο και ενα μυστηριο που πρεπει να γινεται με ηρεμια καταντησε να μας γινουν τα νευρα κροσια!

τι να πεις...αν του αφηναν θα παρκαραν εως και διπλα στη κολυμπηθρα!!!!

George είπε...

avra
χαίρομαι που σε βλέπω εδώ. Ακριβώς το ίδιο ένιωσα και εγώ. Μα δεν την καταλαβαίνω όμως γιατί τόσο χαζή νοοτροπία?? Λες και αν περπατήσει κάποιος 10 μέτρα θα πάθει τίποτα. Τόση επιμονή να φτάσουν όλοι μέχρι έξω στην πόρτα με το αυτοκίνητο δεν την καταλαβαίνω. Μωρέ φοβάμαι ότι αν ήταν δυνατόν κάποιοι θα κάθονταν μέσα στο αυτοκίνητο που θα είχε μπεί στην εκκλησία μην τυχόν και πιαστούν αν θα κατέβουν.
Ελπίζω να σε βλέπω.

George είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Γιατί να σου θυμώσω ψυχή μου.
Αστειεύτηκα η μεσήλιξ...
:-)
Καλό σου βράδυ,

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

George είπε...

Γλαρένια μου
χαίρομαι που όλα ήταν αστεισμός. :)
Βέβαια εκείνο το μεσήλιξ ούτε για αστείο μην το ξαναπείς.
Όλες οι ηλικίες έχουν την ομορφιά τους και περιέχουν όλες τις φάσεις της ζωής. ;)
Την καλημέρα μου με φιλί και αγκαλιά.

She είπε...

Παρόλο που ξέρουμε την νοοτροπία κάποιων συμπολιτών μας, εντούτοις κάποια στιγμή εξοργιζόμαστε και απορούμε γιατί και πως..Έχεις δίκιο Γιώργο, αλλά που να το βρείς??

Είμαστε λαός ιδανικός για ψυχανάλυση!

Χαιρετώ..

Besixdouze είπε...

George, με το ζόρι κάποιοι αναγνωρίζουν οχι τον σεβασμό σε έναν χώρο, όποιος κι αν είναι αυτός αλλά και τον ίδιο τον σεβασμό στον άνθρωπο... οποτε τι να πει κανείς!

Σοφία είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Σοφία είπε...

Στην Ελλάδα βασιλεύουν οι 4 τροχοί.

George είπε...

Ανασα
χαίρομαι πολύ που σε βλέπω εδώ.
Έτσι είναι όπως το λες. Ενώ είναι συνηθσιμένο το φαινόμενο της κακής νοοτροπίας μας εντούτοις είναι κάποιες στιγμές που με εξοργίζει η τόσο μεγάλη αηδία. Στην συγκεκριμένη περίπτωση μου φαινόταν αδιανόητο να συμβεί αυτό που είδα. Δεν μπορούσα να πιστέψω οτι υπήρχε τόσο χαζή νοοτροπία. Έλεος.
Την καλησπέρα μου.

George είπε...

besixdouze
αχ αυτό το όνομα σου, πάντα με δυσκολεύει να το προφέρω :)
Ναι αυτό έπρεπε να σκεφτώ για να καταλάβω τι γίνεται. Αφού δεν μπορούμε να σεβαστούμε ο ένας τον άλλο πως να σεβαστούμε απλά ένα χώρο που ο περίγυρος του (δάσος) έτσι κι αλλιώς δεν έχουμε μάθει να σεβόμαστε.
Τέλιωσαν οι διακοπές ή ακόμα τις συνεχίζεις. Για να ρίξω μια ματιά στο σπίτι σου ;)

George είπε...

Σοφία μου
στην ελλάδα βασιλεύουν οι "έξυπνοι" και η τρισάθλια νοοτροπία μας. Και όσο θυμάμαι οτι γίναν αγώνες για να διώξουμε την βασιλεία. ;)