Κυριακή, Ιουλίου 26, 2009

Μεταμεσονύκτια γραμματική

Κοίτα να δεις τώρα τι έπαθα. Τρεις η ώρα την νύχτα και μου κόλλησε μια λέξη που δεν λέει να φύγει. Με παιδεύει κοντά δύο ώρες τώρα. Δεν αντέχω λοιπόν και κάθομαι και την γράφω εδώ μπας και την ξορκίσω και ηρεμήσω.
Ενθουσιασμός και τα παράγωγα του.
Επειδή όμως δεν την ξέρω τόσο καλά απο γραμματικής άποψης και συγχρόνως λέω να κάνω και μια άσκηση θάρρους (και μην ρωτήσει κανείς γιατί χρειάζεσαι το θάρρος - η απάντηση είναι προφανής και δίνεται απο το ότι όλοι έχουμε ανάγκη λίγο θάρρος παραπάνω) όπως έλεγε και ο Λαζόπουλος σαν ενας μικρός μήτσος, έχουμε και λέμε:

1) ενθουσιάζω, ρήμα - εμπνέω ενθουσιασμό σε κάποιον ~ το πλήθος// τον ενθουσιάζει αυτή η ιδέα Ετυμολογικά προέρχεται απο το αρχαίο επίθετο ένθους/ένθεος, το οποίο αναφερόταν σε αυτόν που "διακατέχεται απο θεϊκή έκσταση"
2)ενθουσιασμός, ουσιαστικό -το να αισθάνεται και να εκδηλώνει κανείς έντονα ευχάριστα συναισθήματα ~ το πλήθος παλλόταν απο ενθουσιασμό ή έγινε δεκτός με ενθουσιασμό
3) ενθουσιαστικός, επίθετο-αυτός που δημιουργεί ενθουσιασμό
4)ενθουσιώδης, επίθετο-γεμάτος ενθουσιασμό π.χ ενθουσιώδης υποδοχή ή που ενεργεί με ενθουσιασμό π.χ ενθουσιώδης υποστηρικτής μιας θεωρίας

Η ερμηνείες αυτές βρέθηκαν στο εξάτομο λεξικό του Μπαμπινιώτη με τίτλο Λεξικό για το σχολείο και το γραφείο.

Τελικά είναι στιγμές που απορώ με τον εαυτό μου πως καταφέρνει και έχει κάτι παράξενα κολλήματα τις πιο ακατάλληλες ώρες.

22 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα Γιώργο!

Χμ… πιο πολύ «Αγρυπνία Γραμματικής» θα έλεγα…

Τουλάχιστον εύχομαι με αυτό σου το post να κατάφερες να ξορκίσεις τη «λέξη» και το «σόι» της που σε κρατούσε ξύπνιο!

Να έχεις μια πολύ όμορφη Κυριακή!

ΥΓ: Είναι υπέροχο να ξεκινάς τη μέρα σου με Ενθουσιασμό!

Ασκαρδαμυκτί είπε...

είναι που σφίξανε οι ζέστες!

George είπε...

κοραλλένια μου
μμμμ ναι τελικά μετά απο αυτήν την άσκηση θάρρους :) η λέξη αυτή ξορκίστηκε και δεν μου ήρθε άλλο στο μυαλό. Το κακό βέβαια είναι οτι αυτή είχε κουβαλήσει όλο το σόϊ της και εγκαταστάθηκαν όλες οι υπόλοιπες λέξεις εκτός απο αυτήν. Αποτέλεσμα ο ύπνος να με πάρει κατά τις 5 το πρωί.

Την ευχή για όμορφη Κυριακή την ανταποδίδω και για να φανώ και υπεράνω την επεκτείνω και για ολόκληρη την εβδομάδα που έρχεται :)
ΥΓ: είναι ωραίο να ξυπνάς και να μην νυστάζεις ακόμα. Βέβαια ο ενθουσιασμός είναι για μένα κάτι που δεν διαρκεί για πολλές πολλές στιγμές. Χρειάζεται να έχει συνεχή ερεθίσματα για να διαρκεί. Οπότε είναι ωραία να έχεις ερεθίσματα για να προκαλεί τον ενθουσιασμό.

George είπε...

φίλες μου άσκαρ
με πληγώνεις! Ακούς εκεί και που να σφίξουν οι ζέστες!

Global Greek είπε...

χιχι, τουλάχιστον κόλλησες με ωραία λέξη :-)

George είπε...

γκλομπαλάκι μου
γράφαμε μαζί και το είδα αργά.
χμ!!! ωραία λέξη ε??? Ίσως ναι να είναι ωραία η λέξη αλλά κρύβει κινδύνους. Βλέπεις ο ενθουσιασμός είναι παροδική κατάσταση και αν τυχόν περάσει τότε χάνει την λάμψη του ο λόγος που σε κάνει να ενθουσιάζεσαι. Και αν είναι δική σου επιλογή να πάψεις να ενθουσιάζεσαι έχει καλώς, αν όμως εσύ είσαι αυτός που δεν επιλέγεις και συνεχίζεις να κρατάς καλά τον ενθουσιασμό σου, τότε ..... φοβάμαι οτι όλα είναι χάλια.

Σοφία είπε...

Πάλι καλά που υπάρχει ο Μπαμπινιώτης... τι θα κάναμε χωρίς τα λεξικά του;;;

Global Greek είπε...

συμφωνώ κι επαυξάνω! ο ενθουσιώδης τρώει τα μούτρα του συχνά..παρ'όλ'αυτά παραμένει, για μένα, ωραίο χαρακτηριστικό. ο ενθουσιώδης μπορεί να είναι από βλάκας μέχρι ηγέτης... καλός ή κακός αυτό είναι άλλη ιστορία :-)

βλέπω το γκλομπαλάκι σου κόλλησε :-)))

George είπε...

Σοφία
ναι άστα να πανε. Ο μπαμπινιώτης ειναι σωτηρία. Με φαντάζεσαι αν δεν υπήρχε τι θα εκανα?? Με την τσίμπλα στο ματι να αναγκάζομαι να ψάχνω στο διαδίκτυο όλα τα παράγωγα του ενθουσιώδης??? Τστστστστσ/
:)

George είπε...

γκλομπαλάκι μου (το χρησιμοποιώ γιατί μπορώ να βάζω και το μου, για σκέψου με το άλλο ???? δεν προφέρεται με τίποτα :) )
με αρέσει ο τρόπος που σκέφτεσαι :)
βέβαια εκεινο το απο βλάκας μέχρι ηγέτης ... .ε δεν μου έκατσε καλά. Είναι γνωστό βεβαια οτι δεν ειμαι άνθρωπος των άκρων (ίσως ποτέ δεν είναι αργά να γίνω) αλλά ελπίζω να μην πιάσω τουλάχιστον το κατω όριο σου. :))) αλλά και το πάνω να πιάσω τουλάχιστον ας πιάσω και το όριο του καλού ...... ή μήπως με συμφερει το όριο του κακού. Με αυτό το κακό τουλάχιστον πιστεύω οτι εγώ θα ειμαι καλά Ο κακός ηγέτης ειναι για τους πολίτες του οχι για τον εαυτό του. :)))

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Και πότε κοιμασαι βρε ψυχή μου;

΄Εκανες τη νύχτα μέρα δεν κοιμόσουνα
και τη μέρα εδώ πατούσες εκεί βρισκόσουνα
:)))

Τώρα να δεις εσύ, πόσο ενθουσιάστηκα εγώ που έχουμε το ίδιο λεξικό.
Εύχρηστο, πρακτικό και λειτουργικό, δώρο Κυριακάτικης εφημερίδας, ναι; Τα λέω καλά;

Καλή σου εβδομάδα,

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Artanis είπε...

Καλύτερα που το έψαξες, παρά να το σκέφτεσαι συνεχώς και να μην μπορέις να κλείσεις μάτι...Και πραγματικά, είναι πολύ όμορφη λέξη...
Καλησπέρα Γεώργιε...

George είπε...

Γλαρένια μου
το πότε κοιμάμαι δεν το ξερω :) Θεωρώ τον υπνο αναγκαίο κακό. Χάσιμο χρόνου. Άλλωστε θα έχουμε τόσο χρόνο να κοιμόμαστε. :)
Όσο για το λεξικό αν θυμάμαι καλά δώρο του Ελεύθερου τύπου. Με καθε επιφύλαξη ετσι νομίζω.
τα φιλια μου και σε σένα.

George είπε...

artanis μου
ναι θα μου τριβέλιζε το μυαλό όλη την νύχτα. Η λύση ήταν αυτή που έκανα. Κατόρθωσα να την ξορκίσω και να ηρεμήσω.
Όσο για την ομορφιά της είναι, αλλά με στεναχωρεί η παροδικότητα της. Θέλω τα αγαπημένα πράγματα να μένουν κοντά μου παντοτινά. Είμαι από αυτούς που δεν τους αρέσει να χάνουν όσα αγαπάνε.
καλό βράδυ να έχεις.

Ανώνυμος είπε...

Γιώργο μου καλημέρα και καλή βδομάδα!

Εύχομαι ολόψυχα τα ερεθίσματα ενθουσιασμού να σε πλημμυρίζουν και σήμερα και να ξεκίνησες την πρώτη και δύσκολη ημέρα της βδομάδας με ενθουσιασμό!

George είπε...

Κοραλλένια μου
καλή σου ημέρα και καλή σου εβδομάδα. Η μέρα ξεκίνησε με ωραίες αναμνήσεις απο το Σαβατοκύριακο που ήταν υπέροχο.
Όσο για την εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε θέλω να πιστεύω πως θα είναι εξίσου όμορφη.
Βέβαια τα ερεθίσματα ενθουσιασμού όπως λες, ελπίζω να μετατραπούν σε κάτι ποιό σταθερό καθώς ο ενθουσιασμός ήταν πάντα κάτι που με φόβιζε καθώς απο το νου μου περνάει πάντα το μετά. Είναι αλήθεια πάντως οτι ξεκίνησα την εβδομάδα μου με θετική διάθεση και ενέργεια.
Είναι όμορφα να έχεις θετική διάθεση. Και είναι ακόμα πιο ωραίο να παίρνεις την θετική διάθεση από εκεί που δεν το περιμένεις.Έτσι στα ξαφνικά. Εκεί που κάθεσαι και λες "σκατοζωή και σκατοκοινωνία :)" ξαφνικά ένα τυχαίο γεγονός όπως το να μυρίσεις ένα λουλούδι που μοσχοβολάει ή να διαβάσεις την σελίδα ενός βιβλίου και να σε αγγίξει, να αλλάζεις εντελώς αυτή την διάθεση. (Αλήθεια σου έχει συμβεί ποτέ;)
Να βλέπεις την ζωή σου με άλλο μάτι, με άλλα χρώματα. Δεν ξέρω αν αυτό κρατάει ή φεύγει αλλά σίγουρα εκείνη την στιγμή σε κάνει άλλο άνθρωπο. Έτσι λοιπόν αυτόν τον άλλο άνθρωπο θέλω να τον κρατήσω χαρούμενο και θα κάνω προσπάθειες γιαυτό. Ελπίζω να αντέξει. Ελπίζω να μην έρθει πάλι πίσω ο άλλος μου εαυτός και να μου ζητάει τα ρέστα.:) Θα δείξει λοιπόν.
Την καλημέρα μου.

Vassilis είπε...

Καλημέρα George,
ένα είναι σίγουρο, χωρίς ενθουσιασμό τίποτα δεν μπορεί να συμβεί. Οπότε το να "κολλήσεις" σε αυτή τη λέξη και τα παράγωγά της μάλλον θετικό είναι :)

George είπε...

Βασίλη
ναι πράγματι έτσι όπως το διατυπώνεις είναι σωστό. Για να συμβεί κάτι ο ενθουσιασμός επιβάλλεται. :)

nelly είπε...

Κοιτα... αυτο εν πρωτοις λεγεται "καψιμο" αλλα στην ουσια ισοδυναμει με ενδειξη πνευματικης υγειας.
Ω ναι!

(εγω να δεις κολληματα που τρωω... γιαυτο τα λεω αυτα χεχε)

George είπε...

Νέλλυ μου
ξεκίνησα ανάποδα να διαβάζω τα σχόλια σου. Απο το νεώτερο σε αυτό.
Εδώ στο τέλος λοιπόν μένω και αναρωτιέμαι τι είναι αυτό το "κάψιμο". Πάντως τα κολλήματα αν και τα τραβάω σαν μαγνήτης 'η μάλλον εγώ είμαι αυτός που κολλάει στον μαγνήτη δεν τα θεωρώ και τόσο υγιή. Οτιδήποτε μπορεί να κάνει να κολλήσεις σημαίνει οτι σε κάνει ευάλλωτο. Καταλαβαίνεις λοιπόν πόση πίκρα είναι αυτό.
Ένα χαμόγελο για σένα. :)

nelly είπε...

Το "καψιμο" χρησιμοποιηθηκε εδω για λογους αποφορτισης της βαριας ατμοσφαιρας, δλδ χιουμοριστικα.
Τα κολληματα που τρως με λεξεις, προσωπικα, με γοητευουν και δεν τα συνεδεσα καθολου με αλλου, οποιουδηποτε τυπου κολληματα.

George είπε...

Νέλλυ μου
με αρέσει ο τρόπος που χειρίζεσαι το χιούμορ. Έχεις αυτό το κάτι μυστηριακό στα λόγια και όπως φαντάζομαι και στις κινήσεις σου. :)
Αν τώρα καταφέρνω να σε γοητεύω έστω και με τα κολλήματα το χαίρομαι. Ελπίζω να μην είναι απλά η διάθεση να θέλεις να γοητευτείς και πραγματικά να καταφέρνω να σε γοητεύσω. :)
την καλημέρα μου.