Παρασκευή, Ιανουαρίου 25, 2008

ΡΕΜΠΕΤΗΣ


Κατά το κορυφαίο εξάτομο λεξικό των Liddell και Scott, τα συγγενικά ρήματα της αρχαίας, μεσαιωνικής και νέας ελληνικής γλώσσας: ρέμβω, ρομβέω, ρυμβέω, ρέμβομαι (1), ρεμβεύω, ρεμβάζω και ρέμπομαι.έχουν την ίδια ρίζα και το ίδιο νόημα. Σημαίνουν περιστρέφομαι, περιφέρομαι, περιδιαβάζω, περιπλανιέμαι, τριγυρίζω και ρέμβος, ρεμβόμενος, ρεμβάζων, ρεμβέτης ή ρεμπέτης είναι αυτός που τριγυρίζει, που περιπλανιέται.Ειδικότερα η λέξη ρεμβέτης ή ρεμπέτης παράγεται ολόκληρη, με τρόπο φυσικό κι αβίαστο, από τη ρίζα: ρέμβ- και την παραγωγική κατάληξη –έτης (2). Επομένως, ρεμπέτης είναι αυτός που σχετίζεται με την ρέμβη, την περιπλάνηση.Άλλωστε και η λέξη ρεμπέτ, η οποία προφανώς είναι δάνειο από την ελληνική, εις την τουρκική γλώσσα σημαίνει ο άτακτος, όπως και για παράδειγμα και ρεμπέτ ασκέρ όπου σημαίνει ομάδα ή συμμορία ανταρτών ή ατάκτων.Κατά Μπαμπινιώτη, ρεμπέτης είναι κάποιος ο οποίος ακολούθησε περιθωριακό τρόπο ζωής, απείθαρχη και αντισυμβατιkή συμπεριφορά και που συχνά σχετιζόταν με τον υπόκοσμο συμμετέχοντας σε παράνομες δραστηριότητες (π. β. μάγκας, κουτσαβάκης, μόρτης, νταής). Ετυμολογικά πιστεύει πως είναι αβέβαιης ετυμολογίας η λέξη ρεμπέτης, και πιθανολογεί ότι είναι τουρκικής προέλευσης ή κατ’ άλλη άποψη, από την σλαβική λέξη rebiata, πληθυντικός rebenok, που σημαίνει παιδί, παλικάρι. Με αυτή τη λέξη χαρακτηρίζονταν οι συνθέτες των ρεμπέτικων τραγουδιών, επειδή θεωρούνταν στην εποχή τους αλήτες, μάγκες (3).Ο Ρουσό έγραψε για το ρεμπέτη ότι «γεννήθηκε ελεύθερος, αλλά παντού είναι αλυσοδεμένος». Χαρακτηρίζεται από μια άρνηση ένταξης μέσα στην κοινωνία η οποία είναι υποταγμένη σε νόμους, κανόνες, εξουσίες και καταναγκασμούς.Ο ρεμπέτης γεννήθηκε μέσα σε μια έννομη τάξη, αλλά η ψυχή του νοσταλγεί μια ελεύθερη αταξία και φτερουγίζει προς αυτήν. Γι’ αυτό και η όλη συμπεριφορά και εικόνα του υπήρξε πάντοτε διαφορετική όσον αφορά τον τρόπο έκφρασης του, της ομιλίας του, της μουσικής του προτίμησης καθώς και του ντυσίματος του. Ένας άνθρωπος πραγματικά του περιθωρίου. Εκφραστής της αταξίας, ελευθερίας και περιπλάνησης.

18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κι αυτή η αταξία είναι που φέρνει μαζί της την ισορροπία, μάλλον γι αυτό και είμαι πάντα θερμός θαυμαστής της. Σαν όλα να τα κάνω ανάποδα από ότι όλοι οι άλλοι. Μα κι αυτή η ελευθερία, σύμβολο ζωής που ανασταίνει.

Γι αυτό και τα αγαπάμε τόσο τα τραγούδια αυτά. Θυμίζουν κάτι από Ελλάδα ...όπως θέλουν να την κάνουν να μην είναι. Αλλά πάντα υπάρχουν και οι αντιρρησίες που επιμένουν

Ηλιας....Just me! είπε...

Viva Rebetes the Rebeloi! Αν είναι να είμαι ελεύθεροσ και να περιπλανιέμαι, να ρεμβέω, ρεμβάζω, ρέπομαι, ρυμβέω, τότε ναι! Είμαι ένας ρεμπέτης! Και φυσικά, υπάρχει και το ρεμπέτικο! Σε μια εποχή που τα χαζοποπ τραγουδάκια έχουν εξαπλωθει σαν την πανούκλα! (Δεν λέω, κι αυτά καλά είναι για ορισμένες στιγμές, αλλά το ρεμπέτικο, είναι άλλη φάση!!!!!) καλό σου Σαββατοκύριακο George!

George είπε...

freedula μου
ελεύθερη αταξία χωρίς ισσοροπία! Χωρίς καλούπια και στερεά σημεία.
Απο περιέργεια υπάρχω και απο ...
Μαζί σου λοιπόν και εγώ.

Ηλία μας
ρεμπέτικο για πάντα. Αχ μπουζούκι μου όμορφο, μπουζούκι μου διπλόχορδο. Καλό σ/κ και σένα φοιτητάκο μας.

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Επειδή με το Μπαμπινιώτη, από τότε που επιμένει να γράφει τον ορθοπεδικό με -αι- έχουμε πάρει ...διαζύγιο, πολύ περισσότερο με την εννοιολογική απόδοση του ρεμπέτη, ενθουιάστηκα με την κατά το κορυφαίο εξάτομο λεξικό των Liddell και Scott, απόδοση.

΄Αρα...άρα... κι' εγώ επειδή ρομβέω, ρέμβομαι και ρεμβάζω....ρεμπέτισσα είμαι..

Χόρεψε βρε Γιώργο μου, τώρα για μένα Χαρούλα σε παρακαλώ, γιατί θύμωσα με το συνονόματό σου...

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

George είπε...

Γλαρένια μου
οτι είσαι ρεμπέτισσα σίγουρα δεν περίμενες να το μάθεις απο μένα.
Μαζί σου λοιπόν και εγώ στον χορό με ένα τραγούδι της Χαρούλας. Όμως ποιό να σου βάλω ..... Η πιό καλή γκαρσόνα είμαι εγώ .....

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Βάλε στη φωτιά το μπρίκι για το πρωϊ...τάβλι έχει το μαγαζί...για να εξηγούμαστε..
:-)))

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

nyctolouloudo είπε...

καλημέρα και καλό μήνα..
όποια και να είναι η ετυμολογία της λέξης ή από το ρέμβω,ρεμπέτ,rebelo,rebelde ή η ερμηνεία που την χαρακτηρίζει απείθαρχος,ανυπότακτος,μάγκας,αντάρτης,γλεντζές προτιμώ τα τραγούδια αυτά από τις σημερινές τρίχες των δεκάδων ατάλαντων τραγουδιστών.

με καιμάκι και....ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ πεντάρες η πρώτη μου ζαριά στο φεύγα!

George είπε...

nyctolouloudo
καλό σου μήνα
συμφωνώ και εγώ μαζί σου, αν και καμιά φορά χρειάζονται και τα χαζοτράγουδα για να κάνεις χαβαλέ. :)
Όσο για το τάβλι ας αρχίσω με τα βασικά και με τις δύο σας. Το τάβλι παίζεται απο δύο παίκτες δύο ζάρια και απο 15 πούλια έκαστος :))
Ρίχνουμε τα ζάρια και όποια ζαριά φέρνουν αναλόγως μετακινούμε τα πούλια. Το κυριότερο δεν ζητάμε ποτέ απο τα ζάρια να φέρνουν ότι μας βολεύει, αλλά παίζουμε ότι φέρνουν αυτά. :))))

η ψυχη μου το ξερει είπε...

Καλό σου μήνα.Γιωργάκο μου:))
Για τους Ρεμπέτες ουδέν σχόλιον!Άλλη κουλτούρα...

φιλάκια

George είπε...

καλό μήνα και σε σένα ψυχούλα μου!
Ρεμπέτης δεν είσαι στα χαρτιά ή στην μουσική, ρεμπέτης γίνεσαι με τον τρόπο που ζείς.

candy's τετραδιάκι είπε...

Καλο μηνα γλυκουλι :)

kalynama είπε...

Καλημέρα Γιώργο :-))) Καλή εβδομάδα να έχεις

patsiouri είπε...

Ti έγινε, βάλαμε και ορχηστρούλα στον καφενέ και κάνουμε προμόσιον???????

david santos είπε...

Hello, George!
This posting is very good.
have a good day

annamaria είπε...

Απ ολα πειραζει να κρατησω το "μαγκας" ?
Η ωραια μαγκια ειναι ο,τι καλυτερο μπορει να εχει ενας αντρας!
Τα φιλια μου Γιωργο μας.

George είπε...

καντουλίνι
καλό μήνα και σε σένα. Αν και αυτός είναι που κάνει δίσεκτο το έτος.

Kalynama
ξεκίνησε όμορφα η εβδομάδα αλλά με βρίσκει το τέλος της αγχωμένο και κρυωμένο. αααααψψψψψψψιουυυυυυυ! Σόρυ!

πατσιουράκι
μμμμ βλέπεις δεν τραβάει και κάτι έπρεπε να κάνω. Αν και η παλιογρίππη δεν με αφήνει να το περιποιηθώ! Έβαλα έναν υπάλληλο να το ανοίγει και να το κλείνει αλλά και αυτό κάθεται και κοιτάει τα τρένα. Ούτε να αρρωστήσω δεν προλαβαίνω.

david santos
thanks! And you have a good day

ανναμαρία μου
χάθηκες βρέ! Να συμφωνήσω με σένα αλλά να πώ οτι η λέξη μάγκας σήμερα μάλλον αλλού πάει! Βλέπεις μέσα στην αλλοίωση της ζωής μας αλλοιώθηκε και το δικό της νόημα.
Καλημέρα σου.

Ηλιας....Just me! είπε...

Είπα να περάσω να σου πω ένα γεια και να μου ψήσεις έναν ζεστό Ελληνικό διπλό στη χόβολη να τον ευχαριστηθώ! Και αν μας πάρει οτ μεσημεράκι να πιούμε και τα ουζάκια μας!!! (Μεταξύ μας, καλό θα ήταν ο καφενές σου να προσφέρει και ρακόμελο σαν αυτούς του Θησίου!) Καλό σου Σαββατοκύριακο!!!

George είπε...

Ηλία μου
καλωσήρθες για να πιούμε καφεδάκι. Λοιπόν το ρακόμελο μου άρεσε σαν ιδέα και θα ψάξω να βρώ πως γίνεται για να ξέρω πως το σερβίρω.
Κάτσε να βάλω ένα τσίπουρο να μου πείς παραπάνω ιδέες.
Τσιπουράκι σπέσιαλ με μεζέ χταποδάκι στα κάρβουνα με ελίτσα λακέρδα χτυπητή δική μου όχι ετοιματζίδικη και οφτές πατάτες που κάνουν στην Κρήτη. Όλα κερασμένα απο μένα!