Κυριακή, Νοεμβρίου 01, 2009

La vie dans les bois (η ζωή στο δάσος )

4065294724_bc92901826_o[1] 

Σήμερα τριγυρνώντας σε έναν ορεινό οικισμό της περιοχής μου (Νομός Ημαθίας) ανακάλυψα σκαρφαλωμένο πάνω σε μια καρυδιά ένα σκίουρο. Ευτυχώς η μηχανή αυτή την φορά ήταν στα χέρια μου και έτσι πρόφτασα να τον αποθανατίσω και να του δώσω τα λίγα λεπτά δημοσιότητας που η μοίρα, του είχε φυλαγμένη για αυτόν. Το παράξενο πάντως ήταν για μένα. Πίστευα τόσα χρόνια πως οι σκίουροι ήταν αποκλειστικά καφετί. Ορκίζομαι μάλιστα ότι πριν από 4-5 χρόνια είχα δει ένα ζευγάρι σκίουρων σε δάσος στην περιοχή της αγαπημένης μου Φλώρινας και εκείνοι ήταν σίγουρα μέσα στα πρότυπα που ήξερα για τους σκίουρους. Καφεκόκκινοι με φουντωτή ουρά.

Τούτος όμως με ξάφνιασε. Αγνοούσα βλέπεις ότι υπάρχουν μαύροι με άσπρη κοιλιά. Όπως όμως παρατηρείται στην φωτογραφία, είναι κατάμαυρος με άσπρουδερή κοιλιά και φουντωτή ουρά. Αν παρατηρείται στα μπροστινά του πόδια κρατάει ένα καρύδι που άρπαξε από το κλαδάκι που κρέμεται από πάνω του.

Παρακάτω σας παραθέτω μερικές πληροφορίες που βρήκα στο νετ για τους σκίουρους και τις βρήκα ενδιαφέρουσες.

Σκίουρος ή αλλιώς βερβερίτσα. Τα πιο συνηθισμένα είδη σκίουρου είναι ο Σκίουρος Αλεπού (S. niger), ο Ανατολικός Γκρι Σκίουρος (S. carolinensis), ο Δυτικός Γκρι Σκίουρος (S. griseus), ο Σκίουρος Ντάγκλας (Tamiasciurus douglasii) και ο Αμερικάνικος Κόκκινος Σκίουρος (T. hudsonicus).

Οι σκίουροι είναι γενικά έξυπνα και επίμονα ζώα. Σε κατοικήσιμες περιοχές έχουν την κακή συνήθεια να τρώνε από ταΐστρες πουλιών, να σκάβουν σε γλάστρες είτε για να θάψουν είτε για να βρουν καρπούς και να φτιάχνουν φωλιές σε φιλόξενες γι’ αυτούς περιοχές, όπως σοφίτες.

Οι σκίουροι καμιά φορά μπορούν να αποτελέσουν πραγματική επιδημία γιατί μασούν φαγώσιμα και μη φαγώσιμα αντικείμενα. Το συνήθειο αυτό διατηρεί τα δόντια τους αιχμηρά και τα φθείρει ώστε να πέσουν (τα τρωκτικά αλλάζουν συνεχώς δόντια).

Οι σκίουροι είναι παμφάγοι, τρώνε μια μεγάλη ποικιλία τροφών φυτικής προέλευσης, συμπεριλαμβανομένων καρυδιών, καρπών, φρούτων, μυκήτων, καθώς και εντόμων, αυγών ακόμη και μικρών θηλαστικών, πουλιών, βατράχων και ψοφιμιών.

Να και ένα χαριτωμένο βίντεο που βρήκα στο νετ με πρωταγωνιστή ένα σκίουρο.

42 σχόλια:

xristina είπε...

καλησπέρα, υπέροχος ο σκίουρος και το βιντεάκι!!! είχα δει και εγω σκίουρο πάνω σε δέντρο και πραγματικά είναι πολύ ωραίο θέαμα...δεν ηξερα οτι υπάρχουν ομως μαυροι σκίουροι, μου έκανε εντύπωση.

Artanis είπε...

Στην Ελλάδα υπάρχουν δυο βασικά είδη, ο μαύρος και ο καφέ, με κάποια υποείδη του δεύτερου ανάλογα την περιοχή...Επίσης υπάρχουν κάποια είδη και υποείδη μυωξών (που προσομοιάζουν με τους σκίουρους αλλά είναι πολύ μικρόετροι, καθώς και ο λαγόγυρος, που είναι ένας σκιουρος του εδάφους και υπάρχει στη Βόρεια Ελλάδα...
Και τα δόντια τους δεν πέφτουν, αλλά μακραίνουν συνέχεια, εγώ τα έκοβα από τον Αρίσταρχο, μια φορά το τρίμηνο (μετά άρχισε να μου τρώει τα συρτάρια...
Μπράβο σου που τον πέτυχες στο
κλωνάρι, μιλάμε για εξαιρετική τύχη... Καλημέρα από ΝΖ...

George είπε...

Χριστίνα μου
πράγματι το βιντεάκι είναι ωραίο και προκαλεί το γέλιο. Όσο για τους μαύρους σκίουρους δεν το ήξερα ούτε εγώ. Αφού όταν τον είδα χωρίς τον φακό της μηχανής απορούσα τι είναι αυτό που βρίσκεται σκαρφαλωμένο πάνω στο δέντρο. Μετά μέσα απο το ζουμ που τον έφερε πιο κοντά κατάλαβα οτι πρόκειται για σκίουρο με λάθος χρώμα. :)
Την καλημέρα μου.

George είπε...

Αρτάνις μου
δηλαδή αυτό που πέτυχα δεν είναι σκίουρος?? Ειλικρινά δεν γνώριζα την ύπαρξη μαύρου σκίουρου. Πρώτη φορά έβλεπα τέτοιο σκίουρο. Όσο για τις πληροφορίες για τα δόντια είναι ότι βρήκα στο νετ.
Εσύ πάντως βλέπω οτι εκτός απο σκαντζόχοιρο είχες και σκίουρο. :)
Φυσιολάτρης με όλη την σημασία της λέξης ε?
Την καλημέρα απο την Ελλάδα.

D.Angel είπε...

Καλημέρα και καλό μήνα!
Μου θύμισες μια τραυματική εμπειρία George! Ειχα κάποτε κι εγώ ένα σκιουράκι στο σπίτι μου!Ηταν απίστευτο, δεν ησύχαζε στιγμή!
Εκανα προσπάθειες να το ηρεμήσω αλλά τίποτα!Μια μέρα μου φυγε απ τα χέρια κ πήγε στον ακάλυπτο της πολυκατοικίας! Δεν μπόρεσα να το πιασω!οκ είπα δεν πειράζει...εγώ θα του βάζω φαγητό κ νερό κ ας έρχεται να τρωει κι ας φεύγει!Ολα καλά μέχρι που οι κατίνες της πολυκατοικίας άρχισαν τα τσιρίζουν ότι κυκλοφορεί ένα νέο είδος ποντικού και θελαν να φωναξουν κάποιον για απολύμανση! Τελικά δεν ξέρω τι απέγινε το σκιουράκι μου!
Κλαψ

Η τρελή είπε...

Όπως γράφεις και στον τίτλο σου George, η μόνη ζωή που ταιριάζει σ αυτά τα άγρια ζώα, είναι η ζωή στο δάσος...κι όχι στα κλουβιά! Θλίβομαι που βλέπω σε petshop, να υπάρχουν σκίουροι ή άλλα άγρια ζώα, και περισσότερο θλίβομαι που υπάρχουν κάποιοι που τα αγοράζουν γιατί ισχυρίζονται πως τα αγαπούν!
Η φωτό σου πάντως είναι καταπληκτική και πραγματικά του αξίζει η διασημότητα!
Καλημέρες

Vassilis είπε...

Τελικά πρέπει να κυκλοφορούμε με μία μηχανή στην τσέπη συνεχώς! Ευτυχώς που υπάρχουν και τα κινητά δηλαδή.
Φαντάζομαι τον ενθουσιασμό σου όταν τράβηξες τη φωτογραφία!
Καλή εβδομάδα και καλό μήνα.

Ρίκη Ματαλλιωτάκη είπε...

Τέλειο!
Η φύση όντως όταν την αφήνουμε ανενόχλητη δημιουργεί τελειότητες!

Moonlight είπε...

γεια σου μικρό σκιουράκιιιιι!!!!! (εμείς γιατί δεν έχουμε;;;; ουάαα!!!)

next_day είπε...

καλημέρα και καλό μήνα!
Μια γλύκα είναι!
Πάντως κι εγώ καφέ τους ήξερα αλλά μάλλον είμαι επηρεασμένη απο τους Τσιπ και Ντεηλ, γιατί δεν έχει τύχει να δώ ποτέ! Είσαι τυχερός πολύ!
Φιλί γλυκό!

Lilith είπε...

Είναι πολύ όμορφος και είσαι τυχερός που τον πέτυχες! :)
Δυστυχώς δεν έχω δει ποτέ σκίουρο live... θα το ήθελα πολύ!
Δεν ήξερα ότι τα τρωκτικά αλλάζουν δόντια συνέχεια. Ούτε ότι οι σκίουροι είναι ΚΑΙ σαρκοφάγα!
Ενημερωτικό το ποστ σου. ;)
Το βίντεο... πολύ γέλιο!

Καλό μήνα!

George είπε...

Αγγελάκι μου
λυπάμαι με την κακή περιπέτεια με το σκιουράκι σου. Κρίμα! Μα αυτοί οι άνθρωποι των πολυκατοικιών δεν έχουν καμιά ευαισθησία για τα ζωάκια?? Κανένας δεν κατάλαβε οτι δεν πρόκειται για ποντίκι αλλά για σκίουρο??
Βέβαια να σου πω την αλήθεια θεωρώ οτι τα ζώα αυτά πρέπει να τα αφήνουμε ελεύθερα στο φυσικό τους περιβάλλον και να μην τα περιορίζουμε σε ένα περιβάλλον που είναι πέρα απο την φύση τους για να ζήσουν.
Κρίμα πάντως για την απώλεια του.
Την καλησπέρα μου και ένα φιλί για να το ξεχάσεις :)

George είπε...

Τρελίτσα μου
συμφωνώ με αυτά που λες. Όπως έγραψα και στο Αγγελάκι θεωρώ οτι αυτά τα ζώα πρέπει να τα αφήνουμε ελεύθερα να μεγαλώνουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Είναι παράλογο να τα εγκλωβίζουμε σε μέρη που δεν είναι στην φύση τους. Παράλογο να τα βάζουμε σε ένα περιβάλλον που δεν ξέρουν πως να το αντιμετωπίσουν.
Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια για την φωτό. Αν είχα και καλύτερο φακό στην μηχανή σίγουρα θα τον έβγαζα ακόμα καλύτερο. :)

George είπε...

Φίλε Βασίλη
η μηχανή νομίζω πως είναι η αγαπημένη μου ασχολία. Μάλιστα φέτος που κατάφερα με πολύ κόπο (υπάρχει σχετική προηγούμενη ανάρτηση) να αποκτήσω μια πολύ καλή μηχανή έχω καταντήσει να μην βγαίνω απο το σπίτι χωρίς να κουβαλώ και την τσαντούλα με αυτήν μέσα. Όσοι με γνωρίζουν αρχίζουν να με θεωρούν μουρλό που την δεν την αποχωρίζομαι σχεδόν ποτέ. :)
Το κινητό μπορεί να το ξεχάσω αυτήν όμως αποκλείεται :)
Και όπως λες ο ενθουσιασμός ήταν απίστευτος. Δεν μπορούσα να πιστέψω στα μάτια μου. Μετά βέβαια έμαθα οτι σε εκείνη την περιοχή ήταν πολύ συχνή η παρουσία τους.

George είπε...

Ρίκη
η προστασία του περιβάλλοντος νομίζω οτι δεν πρέπει να μένει στα λόγια αλλά να γίνεται πράξη.
Ελπίζω αυτό να το συνειδητοποιήσουμε όλοι μας εγκαίρως και ο καθένας απο την μεριά μας να κάνουμε κάτι για αυτό.
Την καλησπέρα μου.

George είπε...

Σεληνόφως μου
τι εννοείς οτι δεν έχετε?? Δηλαδή στην Κύπρο δεν υπάρχουν σκίουροι??
Μου έβαλες θέμα για αναζήτηση.
Την καλησπέρα μου.

George είπε...

επόμενη μέρα μου
καλό μήνα και σε σένα. Ναι νομίζω πως είμαι τυχερός που κατάφερα να δω απο κοντά σκίουρο και σε καφέ και σε μαύρο χρώμα.
Πάντως μέχρι τώρα και εγώ μόνο για καφέ σκίουρους ήξερα.
Την καλησπέρα μου και ανταποδίδω με φιλί και τριανταφυλλάκι :)

Ανώνυμος είπε...

Καλέ μου George,

Θαμμένη κάτω από τις εκκρεμότητες στο γραφείο, είδα την φωτογραφία και μου έφτιαξε το κέφι..
Πήρα μια μεγάλη ανάσα και σ' ευχαριστώ γι'αυτό.

Μια καλησπέρα, ένα μεγάλο χαμόγελο και καλό σου μήνα :)

George είπε...

lilith μου
ναι πράγματι και εγώ αγνοούσα αυτές τις πληροφορίες για τα δόντια και το οτι είναι σαρκοφάγα. Νάναι καλά ο γκούγκλης που μας μαθαίνει.
Το βίντεο το βρήκα και εγώ όμορφο. Έχει την απαραίτητη αστεία νότα. :)
Καλό μήνα και σε σένα.

George είπε...

Αλατοπιπερίτσα μου
τελευταία νομίζω οτι έχεις φορτωθεί με αρκετή δουλειά. Χαίρομαι αν κατάφερε η φωτογραφία μου να σε αποσπάσει έστω και πρόσκαιρα απο το άγχος της εργασίας σου και να σου προσφέρει μια ανάσα.
Εύχομαι πάντως να πάρεις περισσότερες ανάσες και σίγουρα ακόμα πιο ενδιαφέρουσες απο αυτές που προσφέρουν οι φωτογραφίες. :)
Καλό σου μήνα μια καλησπέρα και αστεία γκριμάτσα (φαντάσου σκίουρο με μουστάκι :) ) για σένα

Ανώνυμος είπε...

Ναι! Μου χρειάζεται ένας σκίουρος με το μουστάκι να μου κάνει γκριμάτσες!!! :)

Φιλάκια κι σ' ευχαριστώ!!!!

George είπε...

Αλατοπιπερίτσα μου
μόλις έχεις ένα τέτοιο μπροστά σου. :)
(έστω και ιντερνετικά το μπροστά σου)

George είπε...

Σεληνόφως μου
τελικά απο την αναζήτηση μου για την ύπαρξη σκίουρων στην Κύπρο ανακάλυψα οτι υπήρχαν πριν πολλά πολλά εκατομμύρια χρόνια αλλά σε όλες τις σύγχρονες αναφορές δεν αναφέρεται τίποτα. Οπότε πράγματι τελικά εξαφανίστηκαν απο το νησί αλλά δεν βρήκα πουθενά την αιτία της εξαφάνισης τους.

Aristodimos είπε...

Πολύ όμορφα και χαριτωμένα ζωάκια....
Το δε βίντεο ΤΕΛΕΙΟ !!!
Καλό μηνα.
Αρης

Korallenia είπε...

«αλλά δεν βρήκα πουθενά την αιτία της εξαφάνισης τους…» το ίδιο θα έλεγα και εγώ… αλλά όχι για τους σκίουρους….

Όνομα έδωσες στο σκιουράκι?

Καλό μήνα Γεώργιε!

Φιλιά πολλά!

George είπε...

Φίλε Άρη
ναι είναι χαριτωμένα αυτά τα ζωάκια αν και μετά απο αυτά που διάβασα νομίζω πως δεν είναι και πολύ αθώα.
Καλό μήνα και απο μένα.

George είπε...

Αγαπημένη μου Κοραλλένια μου
(ορίστε διπλά τα μου ... )
με έκανες να χαμογελάσω. Και ξέρεις γιατί?? Με το σχόλιο σου ένιωσα σαν να με μαλώνεις οτι εξαφανίστηκα. Οπότε όπως καταλαβαίνεις όταν κάποιος φτάνει σε σημείο να μαλώνει τον άλλο οτι εξαφανίστηκε σημαίνει (έστω μόνο για μένα που είμαι και ζηλιάρης) οτι νοιάζεται για αυτόν και άρα γι αυτό τον μαλώνει που χάθηκε. Ε!!! αυτό λοιπόν νομίζω οτι αρκεί να με χαροποιεί καθώς με έκανες να νιώσω οτι με σκέφτεσαι :)
Τώρα λοιπόν αφού έγραψα τον συλλογισμό μου, που ίσως τον βρεις αυθαίρετο και σίγουρα θα με ματαπείς τρελό (αλλά εμένα με αρέσει η τρέλλα) να σου πω οτι μετά το αρωστημένο μου :) σ-κ που ήδη γνωρίζεις :) (είμαι τρελός τελικά) και που το μόνο που έκανα είναι να βάλω αυτήν την ανάρτηση, σήμερα έτρεχα σε δουλειές που με κράτησαν σχετικά μακριά απο η/υ.

Άσε βέβαια που σαν ζηλιάρης :)
έπρεπε κάπως να εκδηλώσω την ζήλεια μου. :)
Ορίστε τώρα λέω να σου στείλω ένα (μόνο ένα ) φιλί. Ε? Τι λές?
Εντάξει με το φιλί??
:)

η ψυχη μου το ξερει είπε...

Να δω,Γιώργο μου,σκίουρο την περίοδο που αλλάζει δόντια(κοινώς φαφούτη!) και τι στον κόσμο!!!!

Οι πληροφορίες σου χρησιμότατες!

ένα ηχηρό φιλάκι στο μαγουλάκι;)

Και καλό Νοέμβρη!!!!

George είπε...

βρε ψυχούλα μου
φαφούτη σκίουρο???????? Μα τι βίτσιο είναι αυτό??? :)

χμ!!!! αυτό το ηχηρό στο μάγουλο να είναι καλό ή κακό???
..... όπως και να είναι πάντως είναι κανούργια μορφή και με αρέσει να δοκιμάζω διαφορετικά είδη :))))
Καλό Νοέμβρη και φιλί ζεστό σαν το τζάκι που καίει οταν έξω χιονίζει!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΤΕΛΕΙΑ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ Ο ΣΚΙΟΥΡΟΣ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΣ.ΤΥΧΕΡΟΣ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕΣ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΑΒΗΞΕΣ.
ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ.

George είπε...

φίλε σκρουτζάκο
σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Ναι ήμουν τυχερός που τον βρήκα.
Καλό μήνα και σε σένα με ότι καλύτερο!

A.G.Selena είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
A.G.Selena είπε...

Καλησπέρα Γιώργο μου.Τι κάνεις?
Φοβερή η φωτογραφία σου.Να κρατάς πιο συχνά κάμερα στα χέρια :)

Δε γνώριζα πως τρώνε και κρέας.Είδες τι μαθαίνει κανείς από μία τυχαία συνάντηση στο δάσος?Ευχαριστώ για τις πληροφορίες :)

Φιλάκια πολλά!

επί λέξει είπε...

Οι πιο ωραίοι σκίουροι που είδα ποτέ ήταν σ' ένα λονδρέζικο πάρκο. Την πρώτη φορά έβρεχε κιόλας κι ο τρόπος που σκαρφάλωναν, για να προφυλαχθούν, μ' έκανε να αναλογιστώ ότι ο συμπεριφορισμός δεν είναι, βέβαια, μόνο ανθρώπινο χαρακτηριστικό.

:))

Ένας παλιός φίλος... www.epilexei-ap.blogspot.com

George είπε...

Selena μου
τώρα τελευταία όλο με μια μηχανή στο χέρι είμαι :)
Πόσο παραπάνω δλδ?? :)))))
Ναι τελικά για τους σκίουρους και εγώ αγνοούσα πολλά. Τώρα μάθαμε όλοι μας. :)
Την καλησπέρα μου.

George είπε...

παλιέ φίλε Απόστολε
οι αντιδράσεις για την διαφύλαξη της ακεραιότητας είναι προνόμιο όλων των έμβιων όντων.
Οπότε με το δίκιο τους οι σκίουροι έτρεξαν να προφυλαχθούν.
Την καλησπέρα μου.

Osiris είπε...

Υπέροχη φωτογραφία George και καταπληκτικό αφιέρωμα!
Για το ποδόσφαιρο, δεν ήξερα τίποτα.
...Και είναι και πολύ καλός!
Χάχαχαχαχαααα :)

Καλό Απόγευμα και καλές... λήψεις ;)

Cya

George είπε...

φίλε Όσιρις
ναι ρε σε ούτε εγώ το ήξερα. Και άκουγα συνέχεια στο γήπεδο κάποιον να φωνάζει βάλε μέσα τον σκίουρο αλλά δεν είχε πάει το μυαλό εκεί. Νόμιζα οτι σκίουρο έλεγε κοροϊδευτικά κάποιον απο τους παίκτες τις ομάδας. Τώρα όμως ξέρω.
χεχεχεχεχεχε
Καλό μεσημέρι!!!

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

:-))))
Σκανδαλιάρικα, ζαβολιάρικα, αλλά τρισχαριτωμένα.

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Ανώνυμος είπε...

Συμπέρασμα:
Επιστροφή στη φύση!

Φιλια πολλά George

George είπε...

Γλαρένια μου
ναι όπως τα λες για τα μικροκαμωμένα αλλά μάλλον σκανδαλιάρικα σκιουράκια. :)
Φιλί και καλημέρα απο μένα.

George είπε...

Τόνια μου
το σύνθημα είναι παλιό και διαχρονικό! Βέβαια διαβάζοντας το μου ήρθε στο νου και ένα άλλο που συνήθως το συνόδευε αλλά δεν ξέρω αν πρέπει να το αναφέρω. :)
Θα στο θυμίσω απλά.
.......... χασίσι και επιστροφή στην φύση.
και ένα δεύτερο που μου ήρθε τώρα.
Αφήστε τα μίση και πιάστε το ......

:)))))))
Την καλημέρα μου και τα φιλιά μου.