Κυριακή, Απριλίου 26, 2009

Σαββατόβραδο - Τάκης Μουσαφίρης



Σαββατόβραδο και είπα να κάτσω να δω την εκπομπή του Σπύρου Παπαδόπουλου που έχει αφιέρωμα στον Τάκη Μουσαφίρη. Ακούω όλους να λένε μια καλή κουβέντα για αυτόν. Αποφάσισα λοιπόν ακούγοντας όλους αυτούς να μιλάνε να κάνω και μια αναζήτηση στον αγαπημένο μου γκούγκλη. Δείτε τι βρήκα σε διάφορα σάϊτ που τριγύρισα.

  • Δημοφιλέστατος και πολυγραφότατος σύγχρονος λαϊκός τραγουδοποιός, καταγόμενος από τα Γιάννινα. Ήρθε στην Αθήνα το 1974. Στην αρχή της πλούσιας δισκογραφικής του σταδιοδρομίας χρησιμοποιούσε ψευδώνυμα, όπως «Αντώνης Ζάννας» (με το οποίο κυκλοφόρησε τους δίσκους «Τα τσαχπίνικα»-1975 και «Τα κουτουκάκια»-1976) και «Νίκος Μιχαήλ» (με το οποίο κυκλοφόρησε τους δίσκους «Τί να σου κάνω Μαίρη»-1977 και «Πάντα κοντά σας»-1978).
  • Στα γνωστότερα τραγούδια του «Εγώ δεν ήμουνα αλήτης», «Εγώ ο ξένος», «Θα τα βροντήξω όλα κάτω», «Σε μια στοίβα καλαμιές», «Ο χιονάνρθωπος», «Έρωτα παράνομε», «Και μόνο που με κοιτάς λιώνω», «Φίλα με απόψε» και τόσα πολλά άλλα που θα έπρεπε να γράφω για ώρες.
  • Οι τραγουδιστές που ερμήνευσαν τραγούδια του είναι Δημ. Μητροπάνου, Δούκισσα, Πίτσα Παπαδοπούλου, Στράτος Διονυσίου, Γιάννης Πάριος, Γιώργος Μαργαρίτης, Μαρινέλλα, Ρίτα Σακελλαρίου, κ.α
  • Το πρώτο τραγούδι που έγραψε στα Γιάννενα ακόμα και κυκλοφόρησε σε δισκάκι 45 στροφών και κυκλοφόρησε το 1971 από την Λύρα λεγόταν «Λυγαριά»

Δεν ξέρω τι μπορεί να είναι αυτός ο δημιουργός αλλά σε εμένα βγάζει μια φιλικότητα έτσι όπως τον ακούω και με μια αγνότητα και ένα πάθος στα λόγια του που τσακίζει κόκαλα μέσα σε αυτήν την πονηριά της εποχής μας.

 Μια ερώτηση που μου άρεσε. Είστε ερωτευμένος όταν γράφεται τα τραγούδια σας; Την απάντηση την έδωσα μόνος μου μέσα μου ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γραφεί ένα τραγούδι χωρίς αυτός που το γράφει να είναι ερωτευμένος. Αυτό πίστευα πάντα ή τουλάχιστον πάντα έτσι βγαίνει σε μένα. Όταν νιώθω έρωτα για κάτι πάντα έρχονται στιχάκια στον νου. Πάντως την ίδια απάντηση άκουσα και από τον ίδιο τον Τάκη Μουσαφίρη ότι είναι ερωτευμένος με την γυναίκα του εδώ και πολλά χρόνια και όλα τα τραγούδια του τα αφιερώνει σε αυτήν. 

10 σχόλια:

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Γιωργάκη μου κι' εγώ την παρακολούθησα την εκπομπή και για τον ίδιο λόγο χάρηκα τον Τάκη Μουσαφίρη.
Για την απλότητα, την ειλικρίνεια, τον αυθορμητισμό, την αξιοπρέπεια και τη ντρομπροσύνη του να μιλήσει ευθέως και χωρίς βεντετισμούς για τον έρωτά του, τη γυναίκα του

΄Αντε, "Στην υγειά μας"!!!
:-)

Καλή σου εβδομάδα!

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Η εκπομπή είναι σούπερ... Η καλύτερη παρέα αν μείνεις στο σπίτι σαββατόβραδο!
Όσο για τα καλά τραγούδια... δεν μπορείς να τα γράψεις αν δεν είσαι ερωτευμένος, κερατομένος ή χιλοπιτιασμένος!

Ανώνυμος είπε...

παιδια ειδα κι εγω την εκπομπη...οντως ωραιο αφιερωμα...θελω ομως μια βοηθεια...ενα τραγουδι που ερμηνευσε ο μητροπανος κι ελεγε "τιποτα μη λες, τιποτα μην πεις ακου μοναχα το κλαμα της βροχης" το γνωριζει κανεις; πειτε μου αν ξερετε κατι..ευχαριστω!!

George είπε...

Ανώνυμε είναι το καινούργιο τραγούδι που έγραψε ο Τάκης Μουσαφίρης για τον Πάνο Γεραμάρη και ακούστηκε για πρώτη φορά χθές απο την εκπομπή. Θα κυκλοφορήσει προφανώς σε επόμενο δίσκο με ερμηνευτή τον Μητροπάνο, καθώς χθες που το άκουσα και εγώ ήταν εκπληκτικό.

George είπε...

Ωραία τα γράφεις Γλαρένια μου.
Φιλί και αγκαλιά και απο μένα.

George είπε...

Πράγματι φίλε Άσκαρ είναι η καλύτερη εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης. Ακριβώς αυτό λέω και εγώ. Για να μπορέσουν να βγούν οι στίχοι πρέπει να υπάρχει έρωτας ή σίγουρα αυτό το κάτι που σε κάνει να βγάζεις συναίσθημα.

marilia είπε...

Είναι, ίσως, η αγαπημένη μου εκπομπή, αλλά την έχω φορτίσει συναισθηματικά και δεν μπορώ να τη βλέπω άνετα πια... Πάντως μια στιγμούλα που άνοιξα τηλεόραση και είδα, έπεσα πάνω στην ερώτηση που αναφέρεις. Η απάντηση αναμενόμενη και, θεωρώ, ειλικρινής.

καλό βράδυ

George είπε...

Μαριλίτσα καλημέρα
γιατί την φόρτισες συναισθηματικά θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε αλλά δεν ρωτάω :)).
Τώρα για την ειλικρίνεια επίσης ας μην κάνω σχόλιο καθώς έρχεται στο νου μου το "έρωτα μου παράνομε" που φοβάμαι οτι εκείνη την στιγμή που γραφόταν δεν πρέπει να ήταν και πολύ ερωτευμένος με την γυναίκα του. :)))

marilia είπε...

Γιώργο, δεν αναφέρθηκε μόνο στη γυναίκα του. Αυτό απάντησε όταν πιέστηκε να συγκεκριμενοποιήσει την έμπνευσή του, πράγμα γελοίο για μένα. Αν ο δημιουργός δεν είναι ερωτευμένος με πρόσωπα, πράγματα, καταστάσεις τότε δε δημιουργεί, ίσως μόνο παράγει...

George είπε...

Μαριλίτσα τώρα το έβαλες στην σωστή του διάσταση το θέμα. Συμφωνώ και εγώ.